اهمیت و ضرورت تعریف حسابها در حسابداری
در این مقاله سعی میکنیم درخصوص انواع حسابها و نحوه استفاده آنها در حسابداری اطلاعاتی به شما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید. همچنین درخصوص آموزش حسابداری و راه اندازی نرمافزارهای حسابداری از جمله سپیدار و دشت میتوانید بهصورت رایگان با ما مشاوره داشته باشید.
در امر حسابداری برای اینکه در هر زمان وضعیت مربوط به هر یک از اقلام حسابداری مشخص باشد، آن قلم و کلیه تغییرات مربوط به آن را در یک صفحه یا کارت به طور جداگانه مینویسیم که به آن صفحه “حساب” میگویند. هر حساب شامل سه بخش میباشد:
- بخش اول عنوان حساب
- بخش دوم طرف بدهکار
- بخش سوم طرف بستانکار
در ادامه مقاله بیشتر در مورد انواع حساب و تعریف حساب میخوانید.
عنوان حساب چیست؟
عنوان حساب مشخص میکند که اطلاعات مندرج در آن حساب متعلق به کدامیک از اقلام دارایی، بدهی، حقوق صاحبان سرمایه، درآمد و هزینه میباشد.
طرف حساب در انواع حساب ها
طرف راست حساب را در اصطلاح حسابداری طرف بدهکار و طرف چپ حساب را در اصطلاح حسابداری طرف بستانکار مینامند. در اصطلاح حسابداری ثبت رقمی در سمت راست یک حساب را بدهکار کردن آن و ثبت رقمی در سمت چپ حساب را بستانکار کردن آن حساب میگویند.
ساده ترین شکل حساب بهدلیل شباهتی که با حرف لاتین “T” دارد به نام شکل “تی” خواندهمیشود که یک فرم ابتدایی میباشد و فقط توسط حسابداران بهمنظور تجزیه و تحلیل مسایل حسابداری و نیز توسط استادان در هنگام تدریس درس حسابداری مورد استفاده قرار می گیرد درغیر اینصورت در واحدهای اقتصادی فرمهای کامل چاپی که دارای ستونهای متعدد می باشند به صورت اوراق جداگانه یا دفتر بهکار میرود.
انواع حساب موجود در یک موسسه را از جهتی میتوان به سه دسته تقسیم نمود:
حسابهای دائمی یا واقعی
این حسابها همانطوری که از نامشان پیداست، ثابت و دائمی هستند. یعنی، فقط مربوط به یک دورهمالی نبوده، بلکه مانده آنها به دورهمالی بعد انتقال مییابد. انواع حسابهای ترازنامه، از نوع حسابهای دائمی میباشند. در پایان هر دوره مالی، حسابهای دائمی مانده گیری میشوند. سپس ماندههای جدید در ترازنامه پایان دوره منعکس میشود و به دوره مالی بعد نقل میگردند. به حسابهای دائمی، حسابهای واقعی نیز میگوییم.
حسابهای موقتی یا اسمی
این حسابها، که حسابهای اسمی نیز خوانده میشوند، با پایان یافتن دوره مالی بسته میشوند. در نتیجه مانده آنها به دوره مالی بعد انتقال نمییابد. کلمه موقتی، توصیفکننده خوبی برای این حسابهاست زیرا آنها فقط در طی یک دوره مالی و بهمنظور طبقهبندی و محاسبه تغییرات حاصله در حساب حقوق صاحبان سرمایه افتتاح میشوند، و در طی این مدت، تنها افزایشها را نشان میدهند و نمیتوانند کاهشها را نشاندهند و سر انجام در پایان دورهمالی نیز بسته میشوند.
انواع حسابهای مربوط به صورت سود و زیان جزو حسابهای موقتی میباشند. همانطوری که گفتهشد، مانده این حسابها (درآمد فروش، خرید، هزینههای مستقیم خرید، برگشت از فروش و تخفیفات، برگشت از خرید و تخفیفات، تخفیفات نقدی خرید و فروش و کلیه هزینهها) بهحساب خلاصه سود و زیان بسته میشوند. مانده حساب اخیر، سود یا زیان ویژه دوره مالی است که بهحساب سرمایه انتقال مییابد. در نتیجه در پایان دورهمالی، ماندهای از این حسابها وجود ندارد که به دوره مالی بعد منتقل بشود.
حسابهای مخلوط
در بررسی انواع حساب در امر حسابداری، یک گروه دیگر هم وجود دارد. این حسابها ، همانطور که از نامشان پیداست، مخلوطی از حسابهای دائمی و موقتی میباشند. بدین ترتیب در پایان دوره مالی، با استفاده از عملیات تعدیل، آن قسمت از ماندهحساب را که جزو حسابهای موقتی است (باید به صورت سود و زیان منتقل بشود، یعنی در محاسبه سود یا زیان ویژه دوره مالی موثر است و به حساب خلاصه سود و زیان بسته میشود)، از آن جدا مینمایند و مابقی را که جزو حسابهای دائمی است، به ترازنامه پایان دوره انتقال میدهند. انواع حساب پیش پرداختهای هزینه، پیش دریافتهای درآمد از حسابهای مخلوط میباشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.