آثار کتمان درآمد
در این مقاله سعی میکنیم درخصوص جرایم متعلقبه کتمان درآمد و نحوهمحاسبه آن اطلاعاتی به شما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید. همچنین درخصوص آموزش حسابداری و راه اندازی نرمافزارهای حسابداری از جمله سپیدار و دشت میتوانید بهصورت رایگان با ما مشاوره داشته باشید.
آنچه شما در این مقاله می خوانید:
- مقدمه
- تعریف کتمان درآمد
- در صورت کتمان درآمد آیا مودی مشمول بخشودگی مالیاتی میشود؟
- کتمان درآمد جرم می باشد یا خیر؟
- تبعات و جرایم متعلقبه کتمان درآمد
- مصادیق کتمان درآمد
- راههای پیشگیری از کتمان درآمد
- نتیجهگیری
مقدمه
امروزه، فرار مالیاتی به یکی از بزرگترین چالشهای دولتها در سراسر جهان تبدیل شدهاست. افراد و شرکتها برای پرداخت مالیات کمتر، به روشهای مختلفی از جمله کتمان درآمد متوسل میشوند. این امر نه تنها به ضرر دولتها و منجر به کسری بودجه میشود، بلکه برای متخلفان نیز پیامدهای منفی به همراه دارد. ازجمله پیامدهای منفی (جرایم متعلقبه کتمان درآمد) می باشد. در در ادامه بیشتر به آن میپردازیم.
تعریف کتمان درآمد
با وجود اینکه در ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص کتمان درآمد صحبت شدهاست، ولی طبق بخشنامه شماره ۱۷۹۴۰ سازمان امور مالیاتی کشور به تاریخ ۱۳۸۴/۱۰/۱۲، کتمان درآمد به معنای عدم ثبت بخشی از درآمد حاصل از فعالیتهای اقتصادی در دفاتر قانونی و عدم اظهار آن در اظهارنامه مالیاتی است. این بخشنامه تلاش کرد تا ابهاماتی را که در ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم وجود دارد، مرتفع کند.
طبق بخشنامه ۱۷۹۴۰ سازمان امور مالیاتی:
منظور از درآمد کتمان شده، درآمدی است که مؤدی در طول یک سال مالیاتی از فعالیتهای اقتصادی خود بهدست آورده اما در دفاتر قانونی خود ثبت ننموده و در اظهارنامه مالیاتی نیز ابراز نکرده باشد. در این صورت مأموران مالیاتی پس از دسترسی به اسناد و مدارک قابل اعتماد و یا دریافت اطلاعیههای مستند واصله از دفتر اطلاعات مالیاتی و سایر مراجع و تطبیق آنها با مندرجات دفاتر قانونی و صورتهای مالی ابرازی در مهلت مقرر و احراز عدم ثبت اطلاعات مربوط در دفاتر مؤدی، میتوانند نسبت به تعیین و محاسبه درآمدهای کتمان شده و مطالبه مالیات متعلق طبق مقررات قانون فوق الذکر مبادرت نمایند.
جرایم متعلقبه کتمان درآمد
در صورت کتمان درآمد آیا مودی مشمول بخشودگی مالیاتی میشود؟
- طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم، به صراحت عنوان شدهکه جریمۀ ۳۰% کتمان درآمد، غیرقابل بخشودگی است.
- همچنین مطابق تبصره ۱ ماده ۱۴۶ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، هیچگونه معافیت، نرخ صفر و تخفیفی نسبت به درآمدهای کتمان شدهلحاظ نمیگردد.
در ادامه بیان بند ژ ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم می تواند به درک بهتر به ما کمک کند، که مطابق این بند:
“مالیات با نرخ صفر شامل درآمدی می شود که ابراز شده، به جز درآمدهای کتمان شدهاست. یعنی نرخ صفر فقط شامل آن بخش از درآمد میشود که در دفاتر و اظهارنامه ابراز گردیدهاست و مالیات از بخش درآمد کتمان شده محاسبه و اخذ میگردد.”
مالیات با نرخ صفر شامل درآمد ابرازی به جز درآمدهای کتمان شده است. بنابراین نرخ صفر فقط شامل آن قسمت از درآمدی است که در دفاتر و اظهارنامه ابراز گردیده است و در نتیجه درآمد مالیات کتمان شده محاسبه و اخذ میگردد.
کتمان درآمد جرم می باشد یا خیر؟
مطابق بند ۲ ماده ۲۷۴ ق.م.م، اگر کتمان درآمد، حاصل از کتمان فعالیت باشد، بله؛ جرم است.
بدین معنا که: چنانچه شخصی، فعالیت اقتصادی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام ننماید و متعاقباً درآمد حاصل از آن فعالیت را نیز در اظهارنامه عملکرد خود درج نکند، عنوان مجرمانه محقق گردیده است. شخص یا سازمان مرتکب این جرم مالیاتی، به مجازاتهای درجه شش ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی، محکوم گردد.
کتمان درآمد پیامدهای قانونی و مالی متعددی برای متخلفان به همراه دارد، از جمله:
- جریمه: طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم، جریمه کتمان درآمد برای اشخاص حقوقی ۳۰% و برای اشخاص حقیقی ۱۰% از مالیات مربوطه است.
- مالیات معوقه: علاوه بر جریمه، متخلفان موظف به پرداخت مالیات مربوط به درآمد کتمان شدهنیز هستند.
- مجازات حبس: در برخی موارد، کتمان درآمد میتواند جرم تلقی شدهو مجازات حبس به دنبال داشتهباشد.
- آثار سوء بر اعتبار: کتمان درآمد میتواند به اعتبار فرد یا شرکت متخلف آسیب جدی وارد کند.
تبعات و جرایم متعلقبه کتمان درآمد
- حبس بیش از شش ماه تا دو سال
- جزای نقدی بیش از شش میلیون (۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا دویست و چهل میلیون (۲۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال
- شلاق ازسی ویک تا هفتادوچهار ضربه
- محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال
- انتشار حکم قطعی در رسانهها
- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
- ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
- ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
مصادیق کتمان درآمد
از جمله مواردی که به عنوان مصادیق کتمان درآمد نزد سازمان امور مالیاتی شناختهشدهو در صورت اثبات این موارد، منجر به اختصاص جرایم متعلقبه کتمان درآمد میشود:
- عدم ثبت بخشی از وجوه نقدی دریافتی.
- عدم صدور فاکتور برای بخشی از معاملات انجام شده.
- ثبت هزینههای غیرواقعی.
- ارائه اظهارنامه مالیاتی سفید.
- اظهار درآمد کمتر از حد واقعی.
راههای پیشگیری از کتمان درآمد
جهت جلوگیری از بروز هرگونه مشکل مالیاتی و عدم اختصاص جرایم متعلقبه کتمان درآمد بهترین کار این است، که مودیان موارد زیر را رعایت نمایند:
- نگهداری دقیق اسناد و مدارک: تمامی اسناد و مدارک مربوط به معاملات انجام شدهرا بهطور دقیق نگهداری کنید.
- استفاده از نرم افزار حسابداری: از نرم افزارهای حسابداری معتبر برای ثبت درآمدها و هزینهها استفاده کنید.
- مشاوره با متخصصان مالیاتی: در صورت نیاز، از متخصصان مالیاتی برای راهنمایی و مشاوره در خصوص امور مالیاتی خود استفاده کنید.
نتیجهگیری
کتمان درآمد نه تنها یک عمل غیراخلاقی است، بلکه پیامدهای قانونی و مالی منفی نیز برای متخلفان به همراه دارد. با رعایت قوانین مالیاتی و نگهداری دقیق اسناد و مدارک میتوان از بروز مشکلات ناشی از کتمان درآمد جلوگیری کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.