مالیات طلا (مالیات بر ارزش افزوده طلا)
در این مقاله سعی میکنیم درخصوص مالیات طلا (مالیات بر ارزش افزوده طلا)، اطلاعاتی به شما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید. همچنین درخصوص آموزش حسابداری و راه اندازی نرمافزارهای حسابداری از جمله سپیدار و دشت میتوانید بهصورت رایگان با ما مشاوره داشته باشید.
در دستهبندی انواع مالیات با مالیاتهای مستقیم و غیر مستقیم روبهرو هستیم. بکی از انواع مالیات که از مردم اخذ میگردد و زیر مجموعهی مالیاتهای غیر مستقیم است، مالیات بر ارزش افزوده کالاها و خدمات میباشد. به بیان سادهتر مالیاتی که بهطور غیر مستقیم و با افزودن بر قیمت کالا یا خدمات ارائهشده از مصرفکنندگان آن کالاها و خدمات، دریافت میشود.
مالیات بر ارزش افزوده، به بسیاری از کالاها و خدمات تعلق میگیرد که طلا نیز به عنوان یکی از انواع آن میباشد. پس از تصویب قانون جدید مالیات طلا یا (قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده)، میزان مالیات طلا، کاهش چشمگیری یافت و در نحوه محاسبه آن، تغییرات قابل توجهی بهوجود آمد. با توجه به این موضوع کسب اطلاع از قواعد مربوط به مالیات طلا، به امری ضروری بدل شدهاست.
به همین خاطر گروه مشاوران سپیدار محاسب سعی دارند طی این مقاله، به بررسی و شرح این قانون بپردازند و همچنین پاسخگوی سوالاتی که اصولا دغدغه ذهن افراد است، باشند.
فهرست مطالب:
ابتدای امر به این سوال پاسخ میدهیم که:
مالیات طلا چیست؟
یکی از انواع مالیات که در نظام مالیاتی کشورمان تعریف شده و مودیان مالیاتی ملزم به پرداخت آن هستند، مالیات طلا (مالیات بر ارزش افزوده طلا) ست. یعنی مالیات طلا، یکی از اقسام مالیات ارزش افزوده به حساب میآید.
در اینجا بهتر است اشارهی کوتاهی نیز به مالیات بر ارزش افزوده هم داشتهباشیم که به درک بهتر مطالب به ما کمک میکند: (در جریان تولید یا ارائه خدمات و رساندن آن به دست مصرفکننده، به ارزش آن کالا یا خدمات افزوده میشود. این اضافه ارزش کالا یا خدمات، به عنوان بخشی از قیمت آن (کالا یا خدمات)، توسط تولیدکننده از مصرفکننده، دریافت و به حساب سازمان مالیاتی کشور واریز میگردد).
“مالیات طلا، مالیاتی است که بر اساس نرخ تعیین شده در قانون، در هنگام فروش طلا، از خریداران آن اخذ گردیده و توسط فروشنده به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز میگردد. نحوه محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده طلا، مطابق قانون جدید مالیات طلا به این صورت بوده که نرخ ۹%، صرفا، به اجرت و سود تعلق گرفته و اصل طلا، معاف از مالیات میباشد.”
با توجه به توضیح کوتاهی که در مورد مالیات بر ارزش افزوده دادیم میتوانیم به این نتیجه برسیم که مالیات ارزش افزوده طلا، مالیات غیر مستقیمی است که بر اساس نرخ مصوب در قانون و بر مبنای ارزش اصل طلا، اجرت ساخت و سود، در هنگام فروش طلا، از خریداران و مصرف کنندگان، دریافت و توسط فروشنده، به سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت میگردید. ولی از سال ۱۴۰۰ در این قانون تغییراتی صورت گرفتهاست که طی آن فقط اجرت ساخت طلا و سود فروشنده آن، مشمول مالیات میشود، نه اصل طلا.
میزان مالیات طلا
بر طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده قدیم، میزان نرخ مالیات طلا، ۹% تعیین شده بود که میبایست از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده که از سامانههای مالیاتی،زیر مجموعه سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir میباشد، پرداخت میگردید. این میزان، به این صورت ۹%( ارزش اصل طلا+ اجرت ساخت + سود فروشنده طلا) محاسبه میشد و همین امر، اعتراض افرادی که در بازار طلا بودند را به همراه داشت.
دلیل اعتراض به میزان مالیات بر ارزش افزوده طلا، این بود که اصل طلا، اصولا به عنوان یک کالای سرمایه ای بوده و کالایی مصرفی محسوب نمیگردد، بنابراین، نباید مشمول مالیات ارزش افزوده که از مصرف کنندگان طلا دریافت شده، گردد. این اعتراض، سبب شد تا مجلس شورای اسلامی، قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده را به تصویب برساند که به موجب آن، اصل طلا از مالیات معاف و مالیات طلا، با میزان” نرخ ۹ %”، صرفا به اجرت ساخت طلا و سود فروشنده تعلق گیرد.
لازم است بدانیم، نرخ روزانه طلا و سکه، با توجه به عوامل مختلفی، همانند “تورم، نرخ بهره سپرده های بانکی، نوسانات ارزی، اوراق قرضه و خزانه و همچنین، میزان عرضه و تقاضا این فلز گران بها، در سطح جهانی، تعیین میگردد.
قانون جدید مالیات طلا
قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰/۰۳/۰۲ – ماده ۲۶ـ نرخ مالیات و عوارض فلزات گرانبها و جواهر بهشرح زیر تعیین میشود:
بند (ب)
۱ـ اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساختهشده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض میباشد.
۲ـ اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند مشمول مالیات و عوارض با نرخ نه درصد (%۹) میباشد.
۳ـ پس از راهاندازی سامانه مودیان، عرضهکنندگان کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مزبور ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانه مذکور مشمول جریمهای معادل ن
هدرصد (%۹) ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین است که غیر قابل بخشودگی میباشد. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده (۳۶) این قانون است.
۴ـ کلیه واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند حداکثر تا دوماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون از پایانه فروشگاهی مورد تأیید سازمان استفاده کنند، در غیر این صورت اتحادیههای ذیربط و اتاق اصناف ایران موظفند پروانه فعالیت واحدهای موضوع این بند در کل زنجیره مربوط را که بدون استفاده از پایانه فروشگاهی اقدام به فروش کالا یا خدمت میکنند، باطل نمایند. نیروی انتظامی موظف است از ادامه فعالیت واحدهای فاقد پروانه جلوگیری کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات بر ارزش افزوده طلا اینجا کلیک کنید.
با توجه به اینکه در بالا، میزان مالیات بر ارزش افزوده طلا را به موجب قانون جدید مالیات طلا، توضیح دادیم. در این قسمت، قصد داریم، درباره این قانون جدید، کمی بیشتر صحبت کنیم.
قانون جدید مالیات طلا یا قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده که در تیر ماه سال ۱۴۰۰، برای اجرا، ابلاغ گردید، در بند (ب) ماده ۲۶ خود، به مالیات طلا و تعیین میزان آن میپردازد. در رابطه با قانون جدید مالیات طلا، لازم است، چند نکته، مورد توجه قرار گیرد:
به موجب این قانون، اصل طلا، از مالیات طلا یا همان مالیات بر ارزش افزوده طلا، معاف می باشد.
مالیات طلا، صرفا به اجرت ساخت طلا و سود فروشنده تعلق میگیرد (با نرخ ۹%) که باید از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده www.evat.ir پرداخت شود.
مطابق این قانون، معافیت اصل طلا از مالیات ارزش افزوده، منوط به ثبت نام فروشندگان طلا، در سامانهای که از سوی سازمان امور مالیاتی کشور راه اندازی گردیدهاست. همچنین، ثبت اطلاعات مربوط به قرارداد فروش طلا، در این سامانه و تفکیک ارزش اصل طلا، اجرت و سود، در صورت حساب الکترونیکی این سامانه میباشد. البته در صورت عدم ثبت اطلاعات معامله فروش طلا در این سامانه، فروشنده طلا، ملزم به پرداخت جریمه مالیاتی، معادل ۹% ارزش اصل طلا میباشد.
به موجب قانون جدید از این پس خرید و فروش طلا و همینطور انواع ارز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه میشوند.
- البته در مورد اندوخته طلا بیان شده است که، تا میزان ۱۵۰ گرم طلا، مستثنی(جدا شده) و معاف از مالیات خواهد بود. البته بنابر سخن نمایندگان تصویبکننده، هدف این طرح کاهش سوداگری و دلالی های کاذب است و شامل حال ۹۹% مردم نمیشود.
لازم به ذکر است موارد ذکر شده، بر اساس روال قانونی سال گذشته بوده و به محض تغییر در قانون و اعلام رسمی سازمان امور مالیاتی برای سالهای آتی، اطلاع رسانی میگردد.
در ادامه به مبحث حدف مالیات بر ارزش افزوده طلا میپردازیم:
حذف مالیات بر ارزش افزوده طلا
یکی از بحثهایی که امروزه، در میان عموم افراد جامعه، به ویژه افراد درگیر در بازار طلا دیدهمیشود، بحث حذف مالیات طلا یا مالیات بر ارزش افزوده طلا میباشد.
با توجه به ماده ۲۶ قانون جدید مالیات طلا، در رابطه با حذف مالیات بر ارزش افزوده طلا، باید به دو نکته، توجه نمود:
حذف مالیات بر ارزش افزوده طلا، در حال حاضر، صرفا نسبت به اصل طلای فروخته شده، تعلق گرفتهاست و شامل اجرت و سود فروشنده طلا نمیباشد. اجرت ساخت و سود فروش طلا، هم چنان مشمول نرخ ۹% مالیات طلا می باشد و لازم است که اظهارنامه مالیاتی مخصوص به آن، همچون گذشته، در موعد قانونی، ثبت و به اداره مالیات، ارسال گردد.
بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده، از دی ماه سال ۱۴۰۰ اجرا شد. بنابراین، تا پیش از تاریخ مذکور، حذف مالیات بر ارزش افزوده طلا، امکان پذیر نیست. پس ۹% نرخ مالیات طلا، علاوه بر اجرت ساخت و سود فروش طلا، به اصل طلای فروخته شده نیز تعلق خواهد گرفت.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در ادامه، قصد داریم، در خصوص نحوه محاسبه مالیات طلا، صحبت کنیم:
نحوه محاسبه مالیات طلا
در پایان مقاله قصد با ذکر یک مثال به بررسی نحوه محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده طلا، بپردازیم.
مطابق قانون قدیم میزان مالیات بر ارزش افزوده به صورت زیر محاسبه میگردید:
ارزش ۱ گرم طلا خالص (ریال) | اجرت ساخت ۱ گرم طلا (ریال) | ارزش ۱ گرم طلای ساخته شده | سود فروشنده از فروش ۱ گرم (۷%) | ارزش ۱ گرم طلا
(با اجرت و سود فروشنده) |
میزان مالیات بر ارزش افزوده (۹%)
|
بهای دریافتی فروشنده از مشتری |
۲۵.۰۰۰.۰۰۰ | ۵.۰۰۰.۰۰۰ | ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ | =(۳۰.۰۰۰.۰۰۰*۷%)
۲.۱۰۰.۰۰۰ |
۳۲.۱۰۰.۰۰۰ | =(۳۲.۱۰۰.۰۰۰*۹%)
۲.۸۸۹.۰۰۰ |
۳۴.۹۸۹.۰۰۰ |
اما با وجود تصویب قانون جدید در خصوص معافیت اصل طلا از مالیات و تعلق گرفتن مالیات فقط به اجرت ساخت و سودمحاسبه به شکل زیر تغییر مییابد:
|
||||||
ارزش ۱ گرم طلا خالص (ریال) | اجرت ساخت ۱ گرم طلا (ریال) | ارزش ۱ گرم طلای ساخته شده | سود فروشنده از فروش ۱ گرم (۷%) | ارزش ۱ گرم طلا
(با اجرت و سود فروشنده) |
میزان مالیات بر ارزش افزوده (۹%) | بهای دریافتی فروشنده از مشتری |
۲۵.۰۰۰.۰۰۰ | ۵.۰۰۰.۰۰۰ | ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ | =(۳۰.۰۰۰.۰۰۰*۷%)
۲.۱۰۰.۰۰۰ |
۳۲.۱۰۰.۰۰۰ | =((۵.۰۰۰.۰۰۰+۲.۱۰۰.۰۰۰)*۹%)
۶۳۹.۰۰۰ |
۳۲.۷۳۹.۰۰۰
|
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی میتوانید با کارشناسان سپیدارمحاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.