ماده ۲۷۲ قانون مالیات مستقیم
یکی از مهمترین مادههای قانون مالیات مستقیم بیشک ماده ۲۷۲ قانون مالیات مستقیم میباشد که در این مقاله سعی میکنیم توضیحات بیشتری بهشما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید.
تعریف ماده ۲۷۲ قانون مالیات مستقیم:
ماده ۲۷۲:
سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است تا پایان دی ماه هر سال نسبت به اعلام آن گروه یا گروههایی از اشخاص حقیقی و حقوقی که علاوه بر شرکتهای موضوع بندهای (الف) و (د) ماده واحده «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابدار رسمی» مصوب سال ۱۳۷۲ براساس نوع و یا حجم فعالیت آنها ملزم به ارائه صورتهای مالی حسابرسیشده توسط سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت سهماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه میباشند را از طریق مقتضی (درج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و یکی از روزنامههای کثیر الانتشار و یا سامانه الکترونیکی مربوط) بهاطلاع این گروه از اشخاص برساند.
علاوه بر آن سازمان یاد شده میتواند اشخاص حقیقی و حقوقی معینی را بهصورت موردی مشمول حکم این ماده نماید که در اینصورت موضوع مشمول اشخاص یاد شده باید با ابلاغ کتبی تا پایان دی ماه هر سال به آگاهی آنها برسد. اشخاص حقیقی و حقوقی مزبور که سال مالی آنها بعد از اعلام سازمان یاد شده آغاز میشود، مشمول حکم این ماده خواهند بود. در صورت ارائه نکردن گزارش حسابرسی مالی موضوع این ماده در مهلت مقرر، علاوه بر تعلق جریمه معادل بیست درصد (۲۰%) مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آنها طبق مقررات این قانون از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
تبصره ۱:
صورتهای مالی حسابرسیشده بهشرح این ماده و مطالب مذکور در گزارشهای حسابرسی و بازرسی قانونی مربوط که در چهار چوب مقررات این قانون تنظیم شدهباشد، میتواند برای تشخیص درآمد مشمول مالیات اشخاص یادشده توسط ادارات مالیاتی مورد استفاده و استناد قراربگیرد.
تبصره ۲:
سازمان امور مالیاتی کشور میتواند حسابرسی صورتهای مالی و یا تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به سازمانحسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران واگذارکند. در این صورت، پرداخت حقالزحمه حسابرسی مالیاتی طبق مقررات مربوط، بر عهده سازمان امور مالیاتی کشور است.
بهموجب بند ۵۹ ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم، مصوب ۱۳۹۴/۴/۳۱، این متن و تبصرههای آن جایگزین متن ماده ۲۷۲ قانون و تبصرههای آن شد.
ماده ۲۷۲:
سازمان حسابرسی جمهوری اسلامی ایران و حسابداران رسمی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی که عهدهدار انجامدادن وظایف حسابرسی و بازرسی قانونی یا حسابرسی اشخاص هستند، در صورت درخواست اشخاص مذکور مکلفند گزارش حسابرسی مالیاتی، طبق نمونهای که از طرف سازمان امور مالیاتی تهیه میشود، تنظیم کنند و جهت تسلیم به اداره امور مالیاتی مربوط در اختیار مودی قراردهند.
گزارش اخیر میبایست شامل موارد زیر باشد:
- الف- اظهار نظر نسبت بهکفایت اسناد و مدارک حسابداری برای امر حسابرسی طبق مفاد این قانون و مقررات مربوط با رعایت اصول و ضوابط و استانداردهای حسابداری.
- ب- تعیین درآمد مشمول مالیات بر اساس مفاد این قانون و مقررات مربوط.
- ج- اظهار نسبت به مالیاتهای تکلیفی که مودی بهموجب قانون مکلف به کسر و پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی بودهاست.
- د- سایر مواردی که در نمونه گزارش حسابرسی مالیاتی مورد نظر سازمان امور مالیاتی کشور تعیین خواهدشد.
تبصره ۱:
اداره امور مالیاتی گزارش حسابرسی مالیاتی را بدون رسیدگی قبول و مطابق مقررات برگ تشخیص مالیات صادر میکند. قبول گزارش حسابرسی مالیاتی موکول بهآن است که مودی گزارش حسابرسی مالی نسبت به صورتهای مالی که طبق استانداردهای حسابرسی توسط همان حسابدار رسمی یا موسسه حسابرسی تنظیم شده باشد را ضمیمه گزارش حسابرسی مالیاتی همراه با اظهارنامه مالیاتی یا حداکثر ظرف سهماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، تسلیم اداره امور مالیاتی مربوط نمودهباشد.
تبصره ۲:
سازمان امور مالیاتی کشور میتواند حسابرسی صورتهای مالی و تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به حسابداران رسمی یا موسسات حسابرسی واگذار نماید. در اینصورت، پرداخت حقالزحمه، طبق مقررات بهعهده سازمان امور مالیاتی کشور میباشد.
با توضیحات فوق با ماده قانونی ۲۷۲ و تبصرههای آن آشنا شدیم. در ادامه خواهیم فهیمد که چه کسانی و طبق چه شرایطی مشمول این ماده قانونی میشوند:
در این اصلاحیه کلیه واحدهای تولیدی، بازرگانی و خدماتی زیر موظف به ارائه صورتهای مالی حسابرسی توسط سازمان حسابرسی و مؤسسههای حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه مالیاتی میباشند:
- الف- شرکتهای موضوع بندهای (الف) و (د) ماده واحدهی «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابدار رسمی»، شرکتهای پذیرفتهشده یا متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار و مجموعههای موضوع بندهای الف و ب ماده ۷ اساسنامه قانونی سازمان حسابرسی.
- ب- شعب و دفاتر نمایندگی شرکتهای خارجی که در ایران ثبت شدهاند. شرکتهای سهامی عام، موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکتها، سازمانها و موسسات تابعه و وابسته آنها.
- ج- اشخاص حقیقی یا حقوقی که بر اساس حجم فعالیتشان دارای درآمد سالانه ۵۰ میلیارد ریال یا جمع دارایی ۸۰ میلیارد ریال به بالا باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ماده ۲۷۲ قانون مالیات مستقیم میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.