مالیات بر ارزش افزوده به تمامی خدمات و کالاهایی تعلق می گیرد که در برابر پول در داخل کشور داد و ستد می شوند.
این مالیات، مالیات غیر مستقیمی است که مصرف کننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات می پردازد و دریافت کننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. این نوع مالیات یک مالیات غیر مستقیم محسوب می شود که بر حسب تعریفی که از ارزش افزوده ارائه شد، از تمامی مراحل مختلف تولید توزیع و عرضه یک محصول یا خدمت گرفته می شود.
به عبارت دیگر این مالیات، مالیاتی است که در طول فرآیند تولید و خدمات از محل تولید تا فروش کالا به مشتری نهایی مرحله به مرحله اخذ می شود. مالیات ارزش افزوده برای مصارفی طراحی شده است که مصرف کنندگان آن را در زمان خرید خود می پردازند که این مالیات توسط فروشندگان جمع آوری شده و از این طریق در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد.
در واقع از همان ابتدا که تولید کننده، کالا یا مواد اولیه را خریداری می کند، مالیات بر ارزش افزوده آنها را نیز می پردازد. اما در مرحله بعد و هنگامی که کالای ساخته شده را تحویل مشتری می دهد مالیات آن را از خریدار دریافت می کند.
ارزش افزوده به زبان ساده ارزشی است که در هر مرحله به کالا یا خدمات افزوده می شود و همان طور که مشخص است ارزش افزوده مربوط به کالا و خدماتی است که زنجیره ای چند مرحله ای از تولید تا مصرف دارند. طبعا در هر مرحله از این زنجیره به دلیل کاری که روی کالا انجام می شود، ارزش به آن افزوده می شود.
کالاهایی که مالیات بر ارزش افزوده به آنها تعلق می گیرد:
این مالیات تمامی خدمات و کالاهایی که در ایران به فروش می رسد را شامل میشود، اما چند استثنا وجود دارد؛ مثلا سیگار و سوخت هواپیما دو کالایی خاص هستند که به هرکدام به ترتیب ۱۲ و ۲۰ درصد مالیات به آن ها تعلق می گیرد. همچنین این مالیات به محصولات کشاورزی فرآوری نشده، کالاهای اساسی مانند برنج، روغن، گوشت، عسل و خدمات بهداشتی، تعلق نمی گیرد.
در بحث محاسبه میزان این مالیات، نرخ آن در ایران ۹ درصد است که از این ۹ درصد، ۳ درصد عوارض سهم شهرداری ها و دهیاری ها، ۱ درصد سهم حوزه سلامت و ۲۷ صدم درصد سهم ورزش همگانی در کشور است. نرخ ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده دائمی نبوده و به فراخور شرایط اقتصادی کشور ممکن است توسط قانون گزاران، افزایش یا کاهش یابد. این مالیات به صورت دوره های ۳ ماهه یا فصلی محاسبه و پرداخت می شود و مهلت تسویه حساب آن تا ۱۵ روز پس از پایان هر فصل است.
افرادی که مشمول دریافت این مالیات از مشتریان خود هستند باید ضمن دریافت گواهی ثبت نام آن در موعد مقرر و از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده خود را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
مجموعه سپیدار محاسب با تجربه بسیار شما را در زمینه قوانین، مفاهیم و توضیحات این مالیات آشنا خواهند کرد. در صورت نیاز میتوانید از طریق صفحه تماس با ما اقدام به دریافت مشاوره رایگان نمایید.