نحوه محاسبه و پرداخت مالیات اصناف و مشاغل
در این مقاله سعی میکنیم درخصوص مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل اطلاعاتی به شما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید. همچنین درخصوص آموزش حسابداری و راه اندازی نرمافزارهای حسابداری از جمله سپیدار و دشت میتوانید بهصورت رایگان با ما مشاوره داشته باشید.
شما در این مقاله می خوانید:
- مقدمه
- مشمولان مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل
- نحوه محاسبه
- مراحل پرداخت مالیات بر درآمد اصناف
- مراحل ثبت اعتراض به میزان مالیات
- تهیه اظهارنامه مالیات
مقدمه
مالیات به عنوان یکی از اصلی ترین منابع درآمدی دولتها به شمار می رود. نحوه پرداخت مالیات و میزان آن نیز هرساله توسط دولت تعیین میشود. مالیات به دو دسته کلی تقسیم می شود:
- مالیات های مستقیم
- مالیات های غیرمستقیم
مالیات مستقیم، به مالیاتی گفته می شود که هر شخص اعم از حقیقی یا حقوقی با توجه به دارا بودن برخی مولفهها باید پرداخت کند. این نوع مالیات به دو دسته تقسیم میشود:
- مالیات بر درآمد
- مالیات بر دارایی
در واقع مالیات اصناف و مشاغل یکی از انواع مالیاتهای مستقیم است که صاحبان کسبوکارها و مشاغل موظف به پرداخت آن هستند.
مشمولان مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل
اصناف و مشاغل جزو آن دسته هستند که باید مالیات مستقیم از نوع مالیات بر درآمد پرداخت نمایند. مالیات بر درآمد، به مقدار مالیاتی که بر اساس میزان درآمد اصناف و مشاغل برای صاحبان کسب و کار تعیین میشود و از آنها اخذ میگردد گفته می شود.
بر طبق قوانین مالیاتی، درآمد اصناف و مشاغل تا سقف مشخصی معاف از مالیات است و بعد از آن، درصد مالیات بهصورت تصاعدی افزایش پیدا میکند.
البته شایان ذکراست از دیگر انواع مالیات که صاحبان کسب و کار موظف به پرداخت آن هستند مالیات بر ارزش افزوده می باشد. که بر اساس این قانون افراد موظف به پرداخت ۱۰درصد مالیات هستند.
مشمولان مالیات اصناف:
برای پرداخت مالیات اصناف و مشاغل، باید ابتدا اظهارنامه مالیاتی ارائه شود و سپس با توجه به میزان درآمد و هزینهها، مبلغی بهعنوان مالیات تعیین میشود که باید در زمان مقرر پرداخت گردد.
- صاحبان هتلها، کارخانهها، بیمارستانها، فروشگاههای زنجیرهای و … که میزان درآمد ۲ساله آخرشان که در اظهارنامه اعلام کرده اند بیش از ۵.۵ میلیارد تومان باشد. (گروه اول)
- مودیان مالیاتی با درآمد بین ۱.۸ تا ۵.۵ میلیارد تومان طبق اعلام میزان درآمد طی ۲سال آخر در اظهارنامه (گروه دوم)
- کسبوکارهای کوچک خدماتی (گروه سوم)
همچنین در این میان اصناف و مشاغلی وجود دارند که بنا بر نوع فعالیت یا مقدار درآمد از پرداخت مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل معاف میشوند. از جمله:
- گروههای فرهنگی و هنری
- مراکز و مؤسسات خیریه
- اصناف فعال در مناطق کمتر توسعهیافته
نحوه محاسبه مالیات اصناف و مشاغل
مبلغ مالیات اصناف و مشاغل با توجه به نوع صنف و درآمد مشخص میشود. برای دانستن نحوه محاسبه مالیات اصناف باید ابتدا مقدار معافیت مالیات بر درآمد که به صورت سالانه اعلام می گردد را بدانیم.
میزان معافیت مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیاتهای مستقیم مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۲، مبلغ ۴۷۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال (چهارصد و هفتادوپنج میلیون ریال) بوده و برای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۷۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال (هفتصد و پنجاه میلیون ریال) تعیینشده است.
یعنی صاحبان کسب و کاری که بهطور سالیانه تا این مبالغ درآمد داشته باشند، معاف از پرداخت مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل هستند و هرچه این مقدار افزایش پیدا کند، درصد مالیات مشخص می شود.
نرخ مالیات برای اصناف و مشاغل بر اساس میزان سود سالانه، با ۳ نرخ ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد اعمال و مجاسبه میشود.
- محاسبه مالیات با نرخ ۱۵درصد: به ازای مازاد سودی که نسبت به رقم معافیت سالانه مالیات بر درآمد کسب میشود، تا مقدار ۵۰ میلیون تومان سود سالانه، میزان ۱۵درصد از مابه التفاوت باید تحت عنوان مالیات پرداخت شود .
- محاسبه مالیات با نرخ ۲۰ درصد: به ازای مازاد سود نسبت به رقم ۵۰ میلیون تومان تا مقدار ۱۰۰ میلیون تومان باید میزان ۲۰درصد از مابه التفاوت را تحت عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند.
- محاسبه مالیات با نرخ ۲۵ درصد: به ازای مازاد مبلغی که بیش از ۱۰۰ میلیون تومان سود کسب گردیده است باید با نرخ ۲۵درصد محاسبه و تحت عنوان مالیات بر درآمد به دولت پرداخت گردد.
مراحل پرداخت مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل
برای پرداخت مالیات بر درآمد، باید پس از مشخص شدن مقدار درآمد و هزینه ها و به طبع مشخص شدن میزان سود واحد صنفی به ترتیب زیر مراحل انجام می گیرد:
- تکمیل اظهارنامه مالیاتی: به عنوان اولین قدم در این پروسه مودیان باید اقدام به تهیه و تکمیل اظهارنامه مالیاتی خود کرده و تا ۳۱ خرداد ماه هر سال به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نمایند.
- محاسبه مالیات توسط سازمان امور مالیاتی: در این مرحله مسئولین بررسی اظهارنامه های سازمان امور مالیاتی موظف به رسیدگی به اظهارنامه مودی بوده و نسبت به مشخص کردن میزان مالیات متعلق اقدام نمایند.
- پرداخت مالیات در زمان مقرر: پس از مشخص شدن میزان مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل توسط سازمان امور مالیاتی، مودیان باید نسبت به پرداخت مالیات مقرر در بازه زمانی مشخص اقدام نمایند.
- امکان اعتراض به مبلغ مالیات: در صورتی که مودیان نسبت به میزان مالیات اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی اعتراض داشته باشند می توانند با ثبت اعتراض به صورت رسمی در سامانه امور مالیاتی برای رسیدگی مجدد به پرونده شان اقدام نمایند.
اصناف و مشاغل می توانند در صورتی که در طی چند سال متوالی میزان درآمدشان با هزینه و عملکردو ….شان متناسب باشد، از تبصره ماده ۱۰۰ یا همان مالیات مقطوع نیز استفاده نمایند.
ماده ۱۰۰ قانون مالیات است که در قانون بودجه ۱۴۰۱ بیان میکند اصناف و صاحبان کسبوکار که درآمد آنها (مجموع فروش کالا و خدمات) در سال ۱۴۰۰ تا ۳۰ برابر مبلغ معافیت مالیاتی موضوع ماده ۸۴ ق.م.م (یعنی ۳۰ برابر ۴۸۰ میلیون ریال که معادل ۱۴.۴۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال است) باشد، مشمول آن هستند. اما به این نکته مهم توجه داشته باشید که در خرداد ۱۴۰۱، سازمان امور مالیاتی برای مساعدت با اصناف، حد نصاب تبصره ماده ۱۰۰ را به ۱۰۰ برابر حداقل درآمد معاف از مالیات افزایش داد؛ بنابراین اصنافی که در سال ۱۴۰۰ کمتر از ۴ میلیارد و هشتصد میلیون تومان فروش داشتهاند می توانند از مزایای تبصره ماده ۱۰۰ و ارسال فرم تبصره ماده ۱۰۰ استفاده کنند.
بر طبق تبصره ماده ۱۰۰:
قانونی برای تسهیل پرداخت مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل در نظر گرفته شده است. مثلا اصنافی که تا ۴.۸ میلیارد تومان فروش دارند، میتوانند از آن استفاده کنند.
مودیان همچنین می توانند معافیت از برخی تکالیف مالیاتی داشته باشند، (در صورت تکمبل فرم استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ مانند نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحیه مصوب ۱۳۹۴ و ارسال فرم تبصره ماده ۱۰۰ تا پایان خرداد ماه، تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی و قطعی شدن مالیات تعیین شده سال برای این مودیان )
در پایان این بخش اگر مبلغ مالیات مقطوع مودیان مشمول تبصره ماده ۱۰۰ که بر اساس اطلاعات موجود در سازمان مالیاتی (اطلاعات موجود و دریافتی از پایگاه اطلاعاتی و وفروش ابرازی) تعیین میشود، مورد تایید مودی قرار بگیرد، امکان استفاده از این دستورالعمل را دارد و در صورت عدم تایید، مودی مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی می باشد.
مراحل ثبت اعتراض به میزان مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل
همانطور که در بالا هم گفتیم در صورتی که مودی نسبت به میزان مالیات اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور اعتراض داشته باشد می تواند اعتراض خود را به صورت رسمی به سازمان امور مالیاتی از طریق مراحل زیر اعلام نماید:
- مراجعه به سایت www.tax.gov.ir
- ثبت درخواست اعتراض
- رسیدگی به اعتراض در مدت زمان مشخص
پس از بررسی اعتراض مودی توسط سازمان و نهایی شدن رقم مالیات مودی موظف به پرداخت آن در مدت زمان مشخص شده می باشد تا مشمول جریمه نگردد.
ما در ادامه برای راهنمایی و کمک بیشتر به شما به صورت خلاصه نکاتی در خصوص تهیه اظهارنامه را نیز می گوییم.
تهیه اظهارنامه مالیات اصناف
برای تهیه اظهارنامه مالیاتی باید به نکاتی توجه کنید تا کمترین مشکل در فرایند محاسبه مالیات بر درآمد اصناف و مشاغل ایجاد شود:
- اعلام دقیق و کامل تمامی هزینههای متحمل شده و درآمدهای حاصل شده.
- اعلام دقیق مبلغ مالیات و درآمد سال گذشته مالی.
- ارائه تمام فاکتورهای موجود مربوط به هزینه ها (اعم از کمترین هزینهها تا بیشترین مقدار)
- محاسبه استهلاک مالیاتی در اظهارنامه
- ارائه اظهارنامه در مهلت قانونی
- استفاده از نرمافزارهای حسابداری معتبر برای حفظ کلیه حساب ها، گردش مالی و هزینه ها.
- مشاوره با متخصصان مالی و حسابداری متبحر.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.