نکاتی که در مورد مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها لازم است بدانیم!
در این مقاله سعی میکنیم درخصوص مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها اطلاعاتی به شما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید. همچنین درخصوص آموزش حسابداری و راه اندازی نرمافزارهای حسابداری از جمله سپیدار و دشت میتوانید بهصورت رایگان با ما مشاوره داشته باشید.
مطالبی که در این مقاله میخوانید:
- مقدمه
- آیا مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها تعلق می گیرد؟
- چه کسانی مشمول پرداخت مالیات اینفلوئنسرها هستند؟
- نحوه محاسبه مالیات بر درآمد بلاگرها و اینفلوئنسرها
- تکالیف مالیاتی اینفلوئنسرها
- معافیتهای مالیاتی
- نحوه اعتراض به مالیات اینفلوئنسرها
- جمع بندی و نکات پایانی
مقدمه
یکی از مبحثهای داغ در مالیات بر عملکرد، مالیات کسب و کارهای نوظهوری است که سازمان امور مالیاتی قوانین مخصوصی برای آنها در نظر گرفتهاست که مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها یکی از این موارد است.
در موقعیت زمانی کنونی، کسب و کارها با سرعت در حال تغییر و تحول هستند. برخی از آنها با محدودیت هایی مواجه شده و برخی به طور کامل از بین میروند و در مقابل، کسب و کارهای جدیدی متناسب با نیازهای روز به وجود میآیند. یکی از جدیدترین این کسب و کارها، فعالیتهای اقتصادی در فضای مجازی است که در این میان، بلاگرها و اینفلوئنسرها از پررنگترین فعالان این عرصه بهشمار میروند. به عبارت دیگر در این سالها با گسترش کسب و کارها در فضای مجازی و رسانههای اجتماعی کاربر محور (مانند اینستاگرام)، روش های جدیدی از درآمدزایی بر پایه بازاریابی و تبلیغات، گسترش یافتهاست. بر اساس قوانین مالیاتی جمهوری اسلامی ایران، هر کجا افراد به کسب درآمد مشغول هستند، موظف به پرداخت مالیات نیز میباشند.
ما در این مقاله، به بررسی تکالیف مالیاتی بلاگرها و اینفلوئنسرها در ایران میپردازیم.
آیا بلاگرها و اینفلوئنسرها باید مالیات پرداخت کنند؟
طبق ماده ۱ قانون مالیاتهای مستقیم، همه اشخاص حقیقی و حقوقی موظف به پرداخت مالیات بابت درآمدهای خود در ایران یا از ایران هستند. با توجه به این قانون، بلاگرها و اینفلوئنسرها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و باید مالیات بر درآمد خود را پرداخت کنند.
مطابق ماده ۱ قانون مالیاتهای مستقیم، هر شخصی که به هر نحو به کسب درآمد در ایران و یا کسب درآمد از منابعی در ایران مشغول است، مشمول پرداخت مالیات است. از این رو سازمان مالیاتی در دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها به شماره ۲۰۰/۱۴۰۰/۵۱۵ مورخ ۱۴۰۰/۵/۲۳، درآمدهای کسب شده فعالان مجازی از محل تبلیغات را مشمول مالیات اعلام نمود.
چه کسانی مشمول پرداخت مالیات اینفلوئنسرها هستند؟
در اینجا بهتر است توضیح کوتاهی در مورد اینفلوئنسرها و انواع آنها برای درک بهتر موضوع دادهشود:
به کلیه اشخاصی که به هر نحو در فضای مجازی شناخته شده هستند و نظراتشان مورد توجه دیگران قرار دارد، اینفلوئنسر (تاثیرگذار) گفته میشود. این افراد ممکن است در دنیای واقعی چندان مشهور و اثرگذار نباشند، اما در فضای مجازی دنبال کنندگان بسیاری دارند و میتوانند بر اذهان عمومی جامعه تاثیرگذار باشند. اینفلوئنسرها به گروههای زیر تقسیم میشوند:
- سلبریتی ها: اشخاصی که به واسطه شهرت و اعتبار خود در دنیای واقعی، در شبکههای اجتماعی نیز شناخته شده، شهرت و اعتبار کسب نمودهاند. از جمله این افراد میتوان به ورزشکاران، بازیگران، خوانندهها و یا حتی برخی اشخاص با مدارک علمی بالا نظیر پزشکان اشارهنمود.
- بلاگر ها: اشخاصی که با دنبال کردن یک هدف مشخص، به تولید محتوا (معمولا تولید محتوای متنی) در حوزههای خاص میپردازند، بلاگر گفته میشود. بلاگرها در حوزههای مختلفی نظیر لوازم آرایشی، غذا، مد و لباس، دکوراسیون و حتی گردشگری فعالیت میکنند.
- واینر ها: به افرادی که از طریق تولید و اشتراک گذاری ویدیوهای با محتوای طنز و کمدی در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند، واینر گفتهمیشود.
اینفلوئنسرها فارغ از اینکه متعلق به کدام یک از گروههای فوق باشند، در صورتی که رسانه آنها بیش از ۵۰۰,۰۰۰ نفر فالوور داشته باشد، برای درآمدهایی که از محل تبلیغات کسب میکنند، که اینفلوئنسر مارکتینگ نامیده میشود، مشمول پرداخت مالیات هستند.
بر این اساس کلیه اینفلوئنسرهایی که دو شرط زیر را داشته باشند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد هستند:
- بیش از ۵۰۰,۰۰۰ نفر دنبال کننده داشتهباشند
- از محل تبلیغات به کسب درآمد مشغول باشند
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- اشخاص حقیقی:
بلاگرها و اینفلوئنسرهایی که به صورت شخص حقیقی فعالیت میکنند، مشمول فصل چهارم باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم یا همان مالیات مشاغل میشوند.
نرخ مالیات مشاغل طبق ماده ۱۳۱ این قانون به صورت پلکانی محاسبهمیشود:
- از ۱ تا ۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد با نرخ ۱۵%
- از ۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال با نرخ ۲۰%
- از ۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال به بالا با نرخ ۲۵%
برای محاسبه دقیقتر مالیات، از ضرایب مالیاتی (اینتا کد) استفاده میشود که در سایت سازمان امور مالیاتی قابل مشاهدهاست.
- اشخاص حقوقی:
بلاگرها و اینفلوئنسرهایی که به صورت شخص حقوقی فعالیت میکنند، مشمول فصل پنجم باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم یا همان مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی میشوند.
نرخ مالیات این افراد طبق ماده ۱۰۵ این قانون ۲۵% است.
تکالیف مالیاتی اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها همانند سایر اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل، مشمول انجام تکالیف مالیاتی و پرداخت مالیات بر درآمد هستند. به این ترتیب اینفلوئنسرها بر اساس گروهبندی مالیاتی مشاغل موظف به انجام تکالیف زیر هستند:
- ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
- تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی
- تهیه و ارائه دفاتر قانونی و صورتهای مالی اساسی
- ثبت نام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب
- نگهداری اسناد و مدارک درآمد و هزینه
آنها باید پس از تشکیل پرونده مالیاتی، دریافت شماره اقتصادی و صدور صورتحساب، نسبت به نگهداری دفاتر قانونی، صورت درآمد و هزینه، اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی و در نهایت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد اقدام نمایند.
معافیتهای مالیاتی
معافیت های مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها طبق قانون به شرح زیر می باشد:
طبق بند (د) تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ جهت تشویق کسب و کارهای اینترنتی به استفاده از سکوهای (پلتفرم) داخلی مانند (بله، ایتا، سروش، روبیکا ،دیوار، شیپور و …) درآمد اشخاص حقیقی در سکوهای داخلی مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که تا پایان سال ۱۴۰۲ پرونده مالیاتی ندارند مشمول مالیات با نرخ صفر هستند. و عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی تا پایان سال ۱۴۰۰ موجب محرومیت از این معافیت نمیگردد.
ماده ۱۳۷ قانون مالیاتهای مستقیم: هزینههایی که مؤدی بابت معالجه خود، همسر، فرزندان، پدر و مادر، یا برادر و خواهر تحت تکفل خود میپردازد چه در داخل ایران و چه خارج از ایران به شرط داشتن اسناد، مدارک، تایید پزشکان و مراکز درمانی و همچنین پرداخت هزینۀ بیمههای عمر و زندگی از درآمد مشمول مالیات مؤدی قابل کسر است.
با توجه به ماده ۱۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم جوایز علمی و بورسهای تحصیلی و همچنین درآمد بابت حق اختراع یا حق اکتشاف و همچنین درآمد ناشی از فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی در صورتی که اشخاص دارای پروانه تحقیق از وزارتخانه ذیصلاح باشند تا ده سال از پرداخت مالیات معاف هستند.
در بند (ل) ماده ۱۳۹ نیز آورده شده است: مؤدیانی که در حوزۀ فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی و هنری دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به کار هستند از پرداخت مالیات معاف هستند.
اینفلوئنسرها از معافیتهای مالیاتی زیر میتوانند استفادهنمایند:
- معافیت مالیات سالانه مشاغل (ماده ۱۰۱ ق.م.م)
- کاهش درصدی از مالیات به ازای هر ۱۰% افزایش درآمد ابرازی (تبصره ماده ۱۳۱ ق.م.م)
- ۵% جایزه خوش حسابی اینفلوئنسر برای انجام به موقع تکالیف مالیاتی به مدت سه سال متوالی (ماده ۱۸۹ ق.م.م)
- بخشودگی ۸۰% جرایم مالیاتی در صورت انجام به موقع تکالیف مالیاتی (تبصره ماده ۱۹۰ ق.م.م)
شرط برخورداری از کلیه معافیتهای مالیاتی، انجام به موقع و دقیق تکالیف مالیاتی است.
نحوه اعتراض به مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها
یکی از امتیازاتی که سازمان مالیاتی برای کلیه مودیان از جمله اینفلوئنسرها در نظر گرفته است، امکان اعتراض به اوراق و تصمیمات مالیات اینفلوئنسرها است. به عنوان مثال بر اساس ماده ۲۳۸ ق.م.م، اینفلوئنسر یا وکیل او باید مراحل زیر را برای اعتراض به برگ تشخیص ابلاغی طی نماید:
- اقدام برای اعتراض ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ
- آماده سازی اسناد و مدارک کتبی و ارائه به سازمان مالیاتی
به این ترتیب ماموران مالیاتی موظفند اعتراض مودی را ظرف ۳۰ روز بررسی و نتیجه را به او اعلام نمایند.
جمعبندی و نکات پایانی
بلاگرها و اینفلوئنسرها نیز مانند سایر فعالان اقتصادی، موظف به انجام وظایف قانونی و مالیاتی خود هستند. عدم پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها میتواند مشمول جریمههای سنگینی شود.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و همچنین با توجه به اینکه قوانین و مقررات مالیاتی در حال تغییر هستند، برای اطمینان از بهروز بودن اطلاعات خود میتوانید با متخصصان مشاوره مالیاتی ما در تماس بوده و مشورت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.