نحوه محاسبه مالیات دستگاه پوز و کارت خوان
یکی از مهمترین مواردی که کسبوکار ها در سالهای اخیر با آن درگیر هستند، نحوه محاسبه مالیات دستگاه پوز و کارت خوان (POS) میباشد که در این مقاله سعی میکنیم توضیحات بیشتری در اینخصوص به شما عزیزان ارائه نماییم. سپیدارمحاسب با تخصصهای مالی، مالیاتی، حسابداری و حسابرسی در خصوص قبول پروندههای موفقشده در اینخصوص تجربیات و پیشنهادهای خوبی را در اختیار شما میگذارد. این تیم با تجربه ۱۵ ساله در ارائه ای خدمات، موفق به همکاری با کسبوکارهای مختلفی بودهاست. در خصوص مشاوره رایگان در این زمینه، همین حالا با ما تماس بگیرید و موضوع را با ما مطرح کنید. برای تماس با ما اینجا را کلیک/لمس کنید.
بر اساس قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیدهاست و توسط سازمان امور مالیاتی کشور انجام میشود کلیه مودیان مالیاتی که صاحب دستگاه کارتخوان و دستگاه پوز هستند، بایستی مالیات بر درآمد را پرداخت کنند. لذا بایستی نسبت به دریافت کد مالیاتی از سامانه tax.gov.ir اقدام کنند. بیش از ۱۲ میلیون دستگاه کارتخوان تا نیمه دوم سال ۱۴۰۰ شمسی در کشور فعال بود که ۲۵ درصد آنها به دلیل عدم ثبتنام مالیاتی مسدود شدند.
در این گزارش که توسط سپیدار محاسب تههی شدهاست، جدید ترین اطلاعات درباره نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارت خوان و دستگاه پوز ارائه میشود. اگر شما مخاطب گرامی، دستگاه کارتخوان(پز / POS) دارید یا خواستار استفاده از خدمات تخصصی حسابداری و مالیاتی توسط مشاوران مجرب هستید، با ما با شماره همراه ۵۱۴۷۱۳۷-۰۹۱۲ در ارتباط باشید.
مالیات بر دستگاه کارت خوان از سال ۱۴۰۰ شمسی تا امروز
فرمول و شیوه محاسبه میزان مالیات دستگاه کارت خوان از سال ۱۴۰۰ شمسی به بعد، مثل نحوه محاسبه مالیات مشاغل است لذا روش و فرمول خاصی برای این کار وجود ندارد. این کار توسط ممیزان اداره مالیات انجام میشود و هیچ ارتباطی بهشرکت صادر کننده کارت خوان و وزارت صمت و بانک مرکزی ندارد.
محاسبه مالیات کارت خوان و دستگاه پوز از سال ۱۴۰۰ شمسی به بعد، بر اساس قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که در سال ۱۳۹۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، انجام میشود. بر اساس ماده یازدهم این قانون، هر دارنده دستگاه کارت خوان، باید شناسه یکتا از سازمان امور مالیاتی بگیرد و پس از دریافت شناسه یکتا، همه تراکنشهایی که توسط آن پایانه انجام میشود، بررسی میشود و همه آنها، فعالیت شغلی محسوب میشود.
لذا اطلاعات تراکنشها از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود. هوشمند شدن سیستمهای مالیاتی کشور سبب شدهاست تا از اواخر دهه نود شمسی، فعالیت اخد مالیات بر درآمد مشمولان مالیاتی، سریعتر، دقیقتر و آسانتر شود.
اتصال دستگاههای پز بانکی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تایید نشده باشند به سیستم بانکی کشور و سیستم پرداخت کشور ممنوع است. خواه درگاه اینترنتی باشد خواه غیر اینترنتی. بانک مرکزی بایستی مشخصات دارندگان دستگاههای پزی که شناسه یکتا نداشتهباشند و در سازمان امور مالیاتی پرونده تشکیل ندهند را به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کند تا بر اساس قانون، به مجازات درجه شش قانون مجازات اسلامی محکوم شوند.
اگر دارنده دستگاه کارت خوان باشید و بهمنظور تشکیل پرونده مالیاتی در سایت سازمان مالیاتی و دریافت کد اقتصادی اقدامی انجام ندهید، مالیاتی که بر اساس دادههای دستگاه کارت خوان محاسبه میشود باید پرداخت کنید. همه جریمههای مربوط بهعدم تشکیل پرونده مالیاتی و عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، شامل این افراد نیز میگردد.
نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان چگونه است؟
نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان از سال ۱۴۰۰ تا زمان ثبت این مقاله مانند نحوه محاسبه مالیات مشاغل میباشد و تفاوتی بین این ۲ نیست. طبق قانون مالیات مستقیم، مشاغل کشور به ۳ گروه تقسیم بندی شده اند. این گروهها عبارتد از:
- تولیدی
- خدماتی
- بازرگانی
بر حسب اینکه کسبوکار شما به چه گروهی تعلق دارد، باید بین ۱۰ تا ۲۵ درصد درآمد را بهعنوان مالیات پرداخت کنید.
بنابراین، باید بهاین نکته تاکید کنیم که مالیات جداگانهای به نام مالیات دستگاه پوز و کارت خوان وجود خارجی ندارد و چنین کدی در سازمان مالیاتی تعریف نشدهاست. یعنی اگر از صاحبین مشاغل و دارندههای مجوز صنفی هستید اتصال دستگاه پوز شما به سیستم مالیاتی کشور به منظور مشخص شدن درآمد واقعی و اطمینان یافتن از صحت محاسبات آن است. این موضوع بهصورت اینترنتی و هر ساله تکمیل و تکرار میشود.
بنابراین، اینکه شما بههر دلیلی، دستگاه پوز و کارت خوان دارید، بهمعنیاین نیست که مالیات مضاعفی بر شما تحمیل خواهدشد. صرفا برای راستی آزمایی و صحت سنجی اظهارنامه مالیاتی شما این فعالیتها انجام میشود.
چگونه در سایت اداره مالیات بهعنوان صاحب پز/کارتخوان ثبت نام کنیم؟
برای این کار کافیاست وارد سایت tax.gov.ir بشوید و به بخش پیشثبت نام مراجعه کنید. روی گزینه پیش ثبت نام که در بخش بالایی سایت است کلیک کنید. در تصویر زیر خلاصه روند ثبت نام را مشاهده میکنید. بایستی بهمنظور ثبتنام مالیات دستگاه کارت خوان ۱۴۰۰ یا محاسبه مالیات دستگاه پوز ۱۴۰۰ و سال های بعد تا بهامروز، روی گزینهای که در عکس زیر با دایره قرمزرنگ مشخص شدهاست، کلیک کنید.
طبق اعلام سازمان، این سامانه در راستای ارائه خدمات الکترونیکی دستورالعمل اجرای موضوع ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم و اجرای طرح جامع مالیاتی ایجادشدهاست و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و تشکلهای قانونی قادر هستند در این سامانه اقدام به پیشثبت نام، ثبتنام و دریافت شماره اقتصادی نمایند.
مودیانی که ثبت نام الکترونیکی کنند، از مزایای تسهیلات الکترونیکی نظیر دسترسی به نسخه الکترونیکی پرونده مالیاتی، برخورداری از امضا الکترونیکی در فرآیندهای مالیاتی، پرداخت الکترونیکی و تسلیم کاملا الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی برخوردار میشوند.
این یعنی اگر دستگاه کارتخوان / پز دارید و پیشثبت نام نکنید، از کلیه تسهیلات و معافیتها و بخشودگیهای احتمالی محروم خواهید بود.
خلاصه فرایند ثبت نام الکترونیک دارندگان کارت خوان و دستگاه پوز
در این قسمت کلیه فرآیند را بهصورت کامل توضیح میدهیم:
پیشثبت نام الکترونیکی دارندگان دستگاه پوز و کارت خوان:
نقطه آغازین فرایند ثبتنام الکترونیک مرحله پیشثبت نام دارندگان کارت خوان و دستگاه پوز است. در این مرحله بایستی دادههایی از کسب و کار شما توسط شما در سیستم دریافت گردد. بعد از کامل شدن ثبت دادهها و کلیک تایید نهایی، مرحله بعدی آغاز خواهید شد. چنانچه اطلاعات خود را تا ۷ روز تایید نهایی نکنید پرونده ایجاد شده در سیستم بهصورت اتوماتیک حذف میشود.
صحت سنجی اطلاعات دارندگات کارت خوان و دستگاه پوز:
در این مرحله قسمتی از اطلاعات ثبتشده شما در مرحله ۱ از منابع مختلف سازمانی استعلام و بررسی میشود و صحت و سقم آن مورد آزمون قرار میگیرد. اگر بههر دلیلی در اطلاعات مغایرتی پیدا شود، موضوع با SMS به شماره تلفن همراه شما اطلاعات رسانی میشود. شما مجدد باید وارد سامانه پیشثبت بشوید و مرحله یک را تکرار نمایید.
تولید و ارسال اطلاعات کاربری دارندگان کارتخوان و دستگاه پوز:
اگر اطلاعات اولیه پیشثبت نام مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد، برای شما یک کد کاربری و رمز عبور ایجاد خواهد شد و از طریق پیامک برای شما ارسال میشود. هرگونه سوءاستفاده از نامکاربری شما بر عهده شخص شما خواهد بود.
ثبتنام الکترونیکی دارنده دستگاه کارت خوان و دستگاه پوز:
پس از دریافت اطلاعات ورود به سیستم (شامل نام کاربری و رمز عبور) باید وارد سامانه ثبتنام شوید. پس از ورود باید اطلاعات تکمیلی در خصوص بنگاه اقتصادی خود را در فرمهای سامانه تکمیل نمایید. همچنین میتوانید اطلاعات پایه که در مرحله پیشثبت نام وارد کردهاید را ویرایش نمایید. در نهایت پس از تکمیل اطلاعات مورد نیاز سیستم، روی کلید تایید نهایی، کلیک میکنید.
گزینه قرمز رنگ ورود به ثبتنام که در انتهای این صفحه قرار دارد برای ورود به بخش ثبت نام دارندگان کارت خوان و دستگاه پوز است. برای این کار باید روی آن کلیک کنید.
اگر شما دستگاه کارت خوان دارید، مشمول قانون ثبتنام اجباری هستید. اگر کسبوکار شما با تغییراتی همراه است، مثلا منحل یا تعطیل شدهاست یا نام آن را عوض کردید یا شغلتان را تغییر دادهاید، یا اینکه نشانی محل کسبوکارتان را تغییر دادید، یا فعالیت شما از انفرادی به گروهی و مشارکتی تغییر یافته است، ۶۰ روز فرصت دارید تا تغییرات فوقالذکر را بهسامانه امور مالیاتی اعلام کنید.
صاحبان مشاغل مشمول ثبتنام، بایستی زمانی که برایشان شماره اقتصادی جدیدی صادر نشدهاست، حسب مورد از شماره ملی، شناسه مشارکت مدنی و شماره اختصاصی اشخاص خارجی استفاده کنند.
شما میتوانید بر اساس اطلاعاتی که فرم بالا میخواهد، مسیر ثبت نام مالیات دستگاه کارت خوان ۱۴۰۰ را دنبال کنید.
چند موضوع مهم:
- اگر مشمول پرداخت مالیات هستید، بایستی چه با کارت خوان چه بی کارت خوان، مالیات بر درآمد خود را طبق قانون پرداخت کنید.
- هر فردی که دستگاه کارتخوان دارد، یعنی باید شناسه یکتا داشته باشد.
- هرشخصی که دستگاه کارت خوان دارد و از طریق آن کسب درآمد میکند بایستی تشکیل پرونده مالیاتی بدهد.
- اگر دارنده دستگاه کارتخوان در سازمان امور مالیاتی پرونده دارد، اطلاعات تراکنشهای بانکی وی از بانک مرکزی به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود. چه ۱ ریال خرید و فروش کنید چه چند میلیارد دستگاه کارتخوان، مالیات مضاعف ندارد.
- اگر اطلاعات مالیاتی شما ناقص باشد، دستگاه کارتخوان مسدود میشود. اولویت اخذ مالیات از دستگاههایی است که گردش مالی بالا دارند.
- نحوه محاسبه مالیات دارنده دستگاه کارت خوان بر اساس اظهارنامهای است که در سامانه سازمان مالیاتی بر اساس پروندهای که پس از مرحله ثبتنام در سامانه مالیاتی ایجاد کردهاید انجام میشود. بسته بهنوع تراکنش و درآمدی که دارید مالیات شما در هر سال مالی محاسبه و قابل اعتراض و پرداخت است.
- نحوه اتصال دستگاه کارت خوان به شبکه WiFi (وایفای) و غیره و نوع مدل کارتخوان سیار و ثابت، هیچ تاثیری در میزان مالیات بر درآمد شما ندارد.
- بیش از ۱/۲ میلیون دستگاه کارت خوان تا تابستان ۱۴۰۰ شمسی به سامانه سازمان امور مالیاتی متصل شدند. این رقم تا پایان مرداد سال ۱۴۰۱ به ۸/۷ میلیون دستگاه افزایش یافته است.
- متقاضیان دستگاه کارت خوان جدید از بهمن ۱۳۹۹ نمیتوانند بدون تشکیل پرونده مالیاتی، درخواست دستگاه کارتخوان بدهند. پرونده مالیاتی برای دارندگان دستگاه کارتخوانی که به پرونده مالیاتی مرتبط نیست بهصورت خودکار تشکیل میشود. اگر ایشان از مراجعه به سازمان مالیاتی کشور خودداری کنند این صدور پرونده خودکار مکررا انجام میگیرد.
اگر به مسائل حسابداری و مالیاتی را اشراف ندارید، از متخصصان خبره حسابداری و مالیاتی مشورت بگیرید و امور مالیاتی و حسابداری خود را برونسپاری کنید. در هر مرحله چنانچه دچار مشکل شدید میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب در ارتباط باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مختلف مالیاتی میتوانید با کارشناسان سپیدار محاسب با شماره تماس ۰۹۱۲۵۱۴۷۱۳۷ در تماس باشید. همچنین از طریق تکمیل فرم زیر میتوانید درخواست مشاوره رایگان خود را برای ما ارسال بفرمایید.